Vad är medberoende?
Medberoende är ett psykologiskt tillstånd som uppstår i nära relationer och kännetecknas av att en person möjliggör andras ohälsosamma beteenden. Det kopplas ofta till nära relationer med någon som har ett kemiskt beroende, exempelvis alkohol- eller drogmissbruk. Men medberoende kan också utvecklas i andra sammanhang – till exempel om man växt upp med en förälder eller närstående som haft psykisk ohälsa, känslomässig omognad, låg ansvarskänsla eller varit känslomässigt otillgänglig.
Vem utvecklar medberoende?
Om du lever eller har vuxit upp nära någon med missbruk, psykisk ohälsa eller annan dysfunktion kan du ha utvecklat ett medberoende. Detta kan yttra sig genom att du försöker "rädda" andra, tar överdrivet ansvar eller sätter andras behov framför dina egna på ett destruktivt sätt.
Konsekvenser av medberoende:
Svårigheter att sätta sunda gränser
En djup känsla av skam och otillräcklighet
Ångest, stress och utmattning
Svårt att prioritera egna behov och känslor
Vad innebär det att vara ett vuxet barn?
Att vara ett vuxet barn betyder att man som vuxen bär på känslomässiga sår och beteendemönster från en uppväxt i en dysfunktionell familj. Det kan innebära att du känner dig osäker, otrygg eller har svårt att hantera relationer och känslor på ett hälsosamt sätt.
Vem blir ett vuxet barn?
Om du växt upp i en familj där det saknades genuin, villkorslös kärlek, eller där det fanns missbruk, psykisk ohälsa eller känslomässig försummelse, kan du ha utvecklat vuxet barn-problematik.
Tecken på vuxet barn-problematik:
Känsla av att inte passa in eller vara annorlunda
Svårt att uttrycka och hantera känslor
Behov av att prestera för att känna sig värdefull
En tendens att dra sig undan eller tvärtom vara överanpassande i relationer
💡 Det går att läka och förändra! Genom ökad medvetenhet, inre arbete och rätt stöd kan du börja ta hand om dig själv och leva ett liv där du mår bra – på riktigt.
Våra tidiga relationer med våra föräldrar eller vårdnadshavare formar vår anknytning, vilket påverkar hur vi relaterar till andra i vuxen ålder. Anknytningsmönster kan förklara varför vi reagerar på vissa sätt i nära relationer och varför vi kan uppleva svårigheter med närhet, tillit och gränssättning.
🔹 Trygg anknytning – Utvecklas när barnet får konsekvent kärlek, trygghet och emotionellt stöd. Som vuxen har man ofta lätt att hantera relationer på ett hälsosamt sätt.
🔹 Otrygg-undvikande anknytning – Utvecklas när barnet lärt sig att inte förvänta sig stöd eller närhet. Som vuxen kan detta leda till svårigheter att lita på andra och en tendens att vara känslomässigt distanserad.
🔹 Otrygg-ambivalent anknytning – Uppstår när förälderns närhet och kärlek varit inkonsekvent. Som vuxen kan detta yttra sig genom osäkerhet, svartsjuka och en stark rädsla för att bli övergiven.
🔹 Desorganiserad anknytning – Vanligt hos barn som vuxit upp i en miljö präglad av trauma, missbruk eller känslomässig instabilitet. Som vuxen kan det leda till en konflikt mellan att söka närhet och samtidigt vara rädd för den.
För många med medberoende eller vuxet barn-problematik är anknytningen otrygg, vilket kan påverka deras relationer och självbild negativt. Genom att förstå sitt anknytningsmönster kan man börja arbeta med att förändra destruktiva mönster och skapa sundare relationer.
Coachande samtal
E-postadress: mats@coachandesamtal.se